De meeste mensen ondervinden 3 problemen met websites zelf bouwen. Het kost tijd, niet professioneel genoeg en amper kennis. Het is namelijk niet makkelijk om een website zelf te bouwen. Je moet bijvoorbeeld veel kennis opnemen over het ontwerp, afbeeldingen en programmeren. Daarnaast heb je een sociaal leven of moet je een eigen bedrijf gaan de houden. Daarom ga ik uitleggen wat deze problemen zijn en wat je daar zelf aan kan doen. 

  1. Zelf een website maken kost tijd
  2. Is het resultaat professioneel genoeg
  3. Niet genoeg kennis over websites bouwen

Zelf een website maken kost tijd

Laten we bij het begin beginnen, er zijn 3 problemen met websites zelf bouwen. De eerste is dat het veel tijd kost. Je hebt als ondernemer een bedrijfsnaam en wilt deze gebruiken als domeinnaam. Je kan een domeinnaam kopen bij veel verschillende bedrijven. Maar welk bedrijf kies je uit al deze bedrijven, dat is een belangrijk onderdeel. Vaak kopen mensen domeinnamen met een webhostingpakket. Want ook webhosting is belangrijk. Zonder webhosting heb je niks aan een domeinnaam. Webhosting zorgt dat jouw tekst, afbeeldingen en nog veel meer online staat op de gekozen domeinnaam.

Domeinnaam

Wil je een domeinnaam loskopen van een webhostingpakket denk eraan dat je deze wel gemakkelijk moet kunnen koppelen. Zo niet, dan kost dit extra tijd om uit te zoeken. Het kan voorkomen dat jouw gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar is. Dan moet je een andere domeinnaam kiezen. Gebruik geen rare tekens, of woorden die niet bij jouw bedrijf passen. Maar wees creatief met je domeinnaam en hou het simpel. Als je een domeinnaam en webhostingpakket hebt gekocht, kan je beginnen aan het ontwerpen van jouw website. Hoe je dit doet hangt af van deze 3 factoren, het doel, jouw skills en het webhostingpakket. Het doel van jouw website kan uit een lopen van een webshop of een simpel visitekaartje. Is jouw doel een visitekaartje, denk eraan dat dit ook reclame voor jouw bedrijf is. Een webshop is complexer dan een online visitekaartje.

Skills

Dit brengt ons ook bij de volgende factor.  Kan je met jouw huidige skills zelf een webshop bouwen of moet je veel tijd besteden aan het opzoeken van informatie. In het laatste geval kan je beter een bedrijf inhuren om jouw website te maken. Dit bespaart jouw veel tijd. De derde en laatste factor is het webhostingpakket. Daarmee bedoel ik, wat laat het gekozen webhostingpakket toe. Je kan een website met html/css maken, maar ook gemakkelijk met WordPress. WordPress heeft plugins die ervoor zorgen, dat jij minder tijd besteed aan het maken van jouw website.

Design

Het design van jouw website en de elementen daarvan hebben een impact op bezoekers. Waar jij tevreden mee bent, kan een ander niet tevreden mee zijn. Vraag daarom in jouw omgeving wat mensen van jouw website vinden. Wees wel alert dat ze eerlijk antwoord geven en dat je eventuele kritiek kan opvangen. Schrijf kritiek op en verander jouw website. Vraag wel aan meer dan 1 persoon, zo krijg je een breder perspectief.

Is het resultaat professioneel genoeg

In de paragraaf hiervoor heb ik uitgelegd dat het belangrijk is dat bezoekers jouw website anders zien dan jij zelf. Dat komt omdat jij er tijd aan hebt besteed of dat gaat doen. En iedereen heeft zijn of haar oordeel klaar staan. Dat heeft twee kanten. Het kan fijn zijn om verbeterpunten te krijgen, maar kritiek van een oordeel kan ook demotiverend zijn. Denk er dus goed aan dat je website al voldoende is, maar dat het oordeel van een persoon de puntjes op de i zijn.

Professioneel genoeg

Maar hoe weet je zelf wanneer jouw website professioneel genoeg is. Je kan kijken naar websites in jouw branche. Hoe zien deze websites eruit en over welke pagina’s beschikken zij. Wat zijn de verbeterpunten van deze websites, en pas jij die zelf ook toe. Het is ook handig te kijken naar de punten die juist goed zijn van andere websites in jouw branche. Deze websites zijn concurrentie van jouw website. Neem de elementen niet letterlijk over, maar denk wel goed na over de manier hoe zij iets presenteren.

Templates

Vind je websites opzoeken in jouw branche lastig of zijn dit verouderde ontwerpen? Dan kan je altijd inspiratie opzoeken uit bestaande templates. Deze templates zijn beschikbaar voor iedereen die een website wil bouwen. Voor veel templates moet je betalen, echter er zijn ook gratis templates beschikbaar. Van beide categorieën kan je inspiratie vandaan halen. Je kan elementen overnemen van gratis templates. Of je koopt een template en past deze toe aan je website. Dit scheelt weer tijd. Maar denk eraan dat je template wel beschikbaar is met de manier waarop je je website bouwt.

Je kan website templates vinden op deze websites; Colorlib, Themeforest, Templatemonster, Zign. Al deze websites hebben gratis en betaalde templates. Je kan hier ook veel inspiratie vandaan halen. Kijk wat rond en schets je eigen website. Schetsen helpt om jouw ontwerp te onthouden en eventueel aan te passen op papier.

 

Niet genoeg kennis over websites bouwen

Een website bouwen kan op twee manieren. Je maakt je website met een websitebouwer of je programmeert de website. Veel mensen laten de keuze van zelf programmeren al snel vallen. Terwijl programmeren juist iets kan zijn wat je leuk vindt om te doen. De meeste website worden geprogrammeerd in HTML, CSS, Javascript en PHP. Met een beetje kennis van elk van deze programmeertalen kan je al een redelijke website maken. Toch wil je een professionele website maken. Dan moet je je meer verdiepen in de programmeertalen.

Websitebouwer

Of je kiest om een websitebouwer, in het Engels website builder, te gebruiken. Dit is software of een online werkomgeving waar je met elementen, die je daadwerkelijk ziet, werkt. Je kan tekst, afbeeldingen, knoppen en veel meer toevoegen aan een pagina. Dit zonder enige code te programmeren. Dit noem je het sleep en plaats proces. Een websitebouwer komt meestal ook al met een sjabloon, hosting, domeinnaam. En met de nodige ondersteuning. Deze ondersteuning is nodig omdat ook op deze manier een website bouwen niet gemakkelijk zal gaan. Veelgebruikte websitebouwers zijn WordPress, Wix, Shopify, Weebly en Squarespace. Elk heeft zijn of haar voor- en nadelen. Ik gebruik zelf veel WordPress omdat dit een uitgedacht systeem is. Een derde van alle websites online zijn gemaakt met behulp van WordPress. Dat is ook waarom ik WordPress zo vertrouw. Wix heeft daarentegen wel een breder pakket. Het levert hosting, domeinnamen en een websitebouwer.

Iedereen zal een probleem ondervinden met het maken van zijn of haar website. Ik zelf had dit probleem ook in het begin. Ik zie graag het resultaat snel en vind het proces soms te lang duren. Dit probeer ik te onderdrukken door te denken dat juist hetgeen wat ik doe het resultaat is van vandaag. Zo bouw ik aan een het groter geheel, een website. Een tip voor jou zal zijn dat je veel inspiratie moet opdoen en geduldig moet zijn om dit goed uit te werken.

Kort samengevat

Dus iedereen ondervint 3 problemen met websites zelf bouwen. Het kost veel tijd, het is niet professioneel genoeg en je hebt amper kennis. Er zijn dus veel mogelijkheden om dit op te lossen. Zelf maak ik websites voor ondernemers. Ik doe dit met plezier. Maar ook ik kan vertellen dat het tijd kost om te leren hoe je een website bouwt. Je blijft elke dag leren. Hoe je iets anders kunt doen of sneller.